Jerry började sin musikaliska resa i Varberg för ett antal år sedan, då som gitarrist och låtskrivare i diverse rock- och jazzensembler. Efter att ha upptäckt sitaren via en George Harrison-komposition på ett Beatles-album och då och där fått en omvälvande upplevelse av detta instrument, insåg Jerry att det var hög tid att förkovra sig i den indiska klassiska ragans och sitarens värld, ett universum som inte enbart innefattar och kräver koncentrerad daglig träning, utan även inbegriper en asketisk levnad och en ödmjuk hållning inför världen i stort.
Sitarmästaren Roop Verma, i sin tur elev till Ravi Shankar, uppenbarar sig och tar Jerry under sina vingar. Jerry övar skalor och spelar och spelar och närmar sig den klassiska indiska ragans innersta väsen. Jerry samarbetar också med konstnären och ljudartisten Dan Fröberg i skivutgåvor och konserter.
Ett öppet sinne assimilerar intryck och ideer på samma gång som sitarinstrumentalisten Jerry Johansson går från klarhet till klarhet, från elev till mästare.
Sommaren 2004 uppenbarar sig en möjlighet att komponera ett stycke för sitar och kammarensemble, vilket senare uppförs tillsammans med en stråkkvartett från Göteborgssymfonikerna samt en slagverkare vid ett konsertevenemang i Hässleholm. Succen är ett faktum, och Jerry inser att detta samarbete kan komma att utvecklas till oerhört spännande nivåer.
Hösten 2005 upplever världen således ännu ett uruppförande, Sitar and String Quartet no. 1 & 2; vilken framförs i Hagakyrkan i Göteborg tillsammans med tambura och densamma kammarensemblen från Göteborgs Symfoniker. Stor succé än en gång, och dessutom offentliggörs konserten strax efteråt på cd av det högkvalitativa skivförlaget Kning Disk; en skiva som med all rätt lovprisas såväl nationellt som internationellt.
Drygt ett år senare presenterar Jerry Johansson Next Door Conversation, i ett uruppförande på Göteborgs Konserthus, återigen med en stråkkvartett från Göteborgssymfonikerna.
Ett verk där uråldriga indiska ragatraditioner assimileras med ett svenskt folkmusikarv och samtida konstmusikaliska strömningar. Även Next Door Conversation släpptes på en kritikerrosad cd av Kning Disk.
Ännu ett år senare uruppförs Book of Dreams, för sitar, träblås samt en stråkkvartett från Göteborgs Symfoniker. Ytterligare ett medialt uppmärksammat och unikt verk möter lyssnare i världen över, förmedlat genom en skivutgåva på Kning Disk.
Inte nog med detta.
Jerry har även komponerat ett flertal större verk för sin jazzkvartett med sättningen elgitarr, bas, vibrafon och trummor, varav ett flertal av dessa nyskapande och innovativt tidlösa kompositioner inom kammarjazzens yttre domäner även finnes tillgängliga på skivutgåvor; till exempel Circles and Changes samt House of Hope, inspelad live på Röhsska museet i Göteborg år 2010 (samtliga Kning Disk).
Jerry Johansson är i positiv bemärkelse gränslös i sitt sökande efter nya men samtidigt självklara vägar att vandra på i sitt komponerande. Ordet "raga" betyder just "melodi", så det vore ju onekligen märkligt om det inte märks i musiken att Jerry ju faktiskt trots allt är född i Sverige...
Ett enastående tillfälle att få uppleva ny musik i ordets egentliga betydelse, en musikalisk syntes av uråldriga traditioner och nyskapande innovationer.