Jerry Johansson Quartet - House of Hope

Review from OrkesterJournalen

Gitarristen Jerry Johansson är en personlig musiker med sina musikaliska rötter i dubbel bemärkelse på västkusten, uppvuxen i Varberg och verksam i Göteborg med en stor fäbless för 60 - 70 tals jazz och psykedelisk rock från den amerikanska västkusten. Jerry Johansson är en mycket noggrann och omsorgsfull musiker när han bearbetar sina influenser. Bl a har han ingående studerat sitarens möjligheter både i jazz och i symfoniska sammanhang med kammarmusiker.
På denna livekonsert är det mer tillbakalutad rockjazz från sent 60- och tidigt 70-tal av typ Gabor Szabo, Larry Coryell och Jerry Hahn som inventeras.
Förutom Johansson melodiska och välmodulerade gibsonspel med en rund och fyllig ton som dominerar, så ges även vibrafonisten Mark Johnson stor plats att kolorera soundet och associationerna går ofta till Gary Burtons tidiga plattor.
Kompet är stabilt och sammanlänkande, vilket ger både stadga och tyngd samt ger fokus och skärpa för både Johansson och Johnsons lösa och vindlande utflykter.
På House of hope presenteras både tidlös med samtidigt daterad musik på ett sätt som gör att man vill kolla upp källorna, en slags progressiv nostalgi som inte är att förakta.

OrkesterJournalen
www.orkesterjournalen.com
Ulf Thelander
(# 4 2012)

Back